Novice

Lani porabili dva odstotka manj električne energije

Poraba električne energije v Sloveniji je bila lani za dva odstotka manjša kot predlani.

Lani porabili dva odstotka manj električne energije

Decembra 2014 je bila neto skupna proizvodnja električne energije 1296 gigavatnih ur (GWh, kar je tri odstotke manj kot novembra. Poraba je znašala 1162 GWh in se je glede na november povečala za odstotka.

Slovenija je decembra uvozila 674 GWh, izvozila pa 769 GWh električne energije.

Proizvodnja električne energije v hidroelektrarnah se je decembra na mesečni ravni zmanjšala za 13 odstotkov. V termoelektrarnah in v jedrski elektrarni Krško pa je bila proizvodnja večja za štiri odstotke. Večji proizvodnji termoelektrične energije je sledila tudi večja poraba goriv v termoelektrarnah. Tako je bila skupna poraba goriv decembra večja za 10 odstotkov.

Decembra zabeležili porast

Statistiki so decembra zaznali porast oskrbe pri vseh energentih, razen pri drugih naftnih proizvodih in pri koksu. Oskrbi pri teh dveh energentih sta se v primerjavi z novembrom zmanjšali za 33 odstotkov in za 27 odstotkov.

Zabeležili so porast oskrbe s kurilnim oljem z vsebnostjo žvepla manj kot en odstotek za 85 odstotkov, zemeljskim plinom za 24 odstotkov, utekočinjenim naftnim plinom za 23 odstotkov, petrolejskim gorivom za reaktivne motorje za 19 odstotkov, rjavim premogom in lignitom za 19 odstotkov in ekstra lahkim kurilnim oljem za 13 odstotkov.