Novice

Koliko milijard bo Ciprasova zmaga stala Slovenijo in Evropo?

Če bo EU popustila Ciprasu in odpisala del dolgov, potem bo to Slovenijo stalo nekaj sto milijonov evrov. Če ne bosta popustila niti Cipras niti EU, potem Grčijo kmalu čaka bankrot.

Koliko milijard bo Ciprasova zmaga stala Slovenijo in Evropo?

40-letni vodja skrajno leve stranke Siriza Aleksis Cipras bo najverjetneje postal novi premier prezadolžene egejske države. Njegova zmaga seveda ni presenečenje, vsi so jo pričakovali, vprašanje je bilo samo, ali mu bo v 300-članskem grškem parlamentu uspelo doseči absolutno večino. To ji ni uspelo.

Kaj hoče Siriza od EU oziroma od tujih upnikov? V Sirizi, ki se je šele v letih 2012–2013 iz koalicije strank preoblikovala v enotno stranko, ni enotnega stališča, kaj storiti. Nekateri, na primer ekonomist Kostas Lapavcas in vodja Sirizine Leve platforme Panajotis Lafazanis, zagovarjajo odhod iz evroobmočja in ponovni prevzem drahme.

Najbolj nenavadna pa je rešitev, ki jo predlaga član Sirize Rahel Makri: ta bi grški dolg zmanjšal tako, da bi grška centralna banka preprosto natisnila sto milijard evrov. Zamisel, ki je podobna srbskemu vdoru v jugoslovanski monetarni sistem jeseni 1990.

Več o tem tukaj.

 

Skrita pot vaše kozmetike
13. marec, 2024