Novice

Kako velik vpliv ima epidemija na turizem? Tu so številke.

Turizem je ena tistih gospodarskih panog, ki jo je epidemija COVID-19 najbolj prizadela. Slovenski turizem je v letošnjem letu močno odvisen od domačih gostov.

Kako velik vpliv ima epidemija na turizem? Tu so številke.

V prvi polovici leta 2020 je bilo v turističnih nastanitvenih objektih zabeleženih 64 % manj prihodov in 60 % manj prenočitev turistov kot v prvi polovici 2019.

V januarju in februarju 2020 je bilo število prihodov in prenočitev še podobno kot v letu pred tem, po pojavu epidemije COVID-19 v marcu pa je strmo upadlo. V aprilu in maju je bilo tako v primerjavi z istim obdobjem lani število prihodov in prenočitev zanemarljivo majhno. Turisti so se začeli vračati po preklicu epidemije; v juniju je število prihodov in prenočitev tujih turistov sicer doseglo zgolj šestino tistih iz junija 2019, število prihodov in prenočitev domačih turistov pa je že doseglo lanske vrednosti.

V 2019 si je enotedenske počitnice finančno lahko privoščilo tričetrtine (76 %) gospodinjstev. V tem obdobju je na vsaj eno daljše zasebno potovanje (s 4 ali več prenočitvami) odšla nekaj večkot polovica (54 %) prebivalcev Slovenije, starih vsaj 15 let. Največ zasebnih potovanj je bilo opravljenih v 3. četrtletju leta (v juliju, avgustu in septembru). V počitniških mesecih – v juliju in avgustu 2019 – smo opravili kar tretjino (32 %) vseh zasebnih potovanj in skoraj polovico (46 %) vseh daljših zasebnih potovanj vlanskem letu.

V 3. četrtletju 2019 je 30 % vseh zasebnih potovanj potekalo v Sloveniji, 70 % v tujini. Tri četrtine (74 %) vseh zasebnih potovanj v tujino so predstavljala potovanja na Hrvaško. V tujini so zasebna potovanja v povprečju trajala približno 7 prenočitev, skoraj dvakrat tolikokot v Sloveniji.

Na zasebnih potovanjih smo porabili v povprečju 43 EUR na osebo na dan. Skoraj polovico stroškov so predstavljali izdatki za nastanitev, nekaj večkot petino izdatki za prevoz, tretjino pa so predstavljali preostali stroški.

Več preberite tukaj.