Novice

Kaj prinašajo vse bolj priljubljena prostotrgovinska območja?

Prostotrgovinska območja so bolj kot med gospodarstveniki priljubljena med politiki. Tri od štirih držav na svetu imajo vsaj eno takšno območje, Slovenija je še brez.

Kaj prinašajo vse bolj priljubljena prostotrgovinska območja?

Danes je svet preplavljen z območji proste trgovine, ki ponujajo dobro kombinacijo davčnih ugodnosti, poenostavljenih carinskih postopkov in manj birokratskih ovir. Tri od štirih držav na svetu imajo vsaj eno takšno območje. Trenutno jih lahko naštejemo 4.300, ki skupaj zaposlujejo 68 milijonov delavcev. Njihovo število bo po napovedih v kratkem preseglo pet tisoč, napovedujejo v britanskem tedniku The Economist.

Zgodba o uspehu je leta 1980 ustanovljeno prostotrgovinsko območje v kitajskem mestu Shenzhen v bližini Hongkonga. Privabilo je na tisoče tujih vlagateljev, kitajskim oblastem pa na majhnem prostoru omogočilo eksperimentiranje z reformami.

Da Slovenija še nima prostotrgovinskega območja, gre po besedah direktorja Centra za mednarodno poslovanje pri GZS Anteja Milevoja pripisati nepreglednemu in nestimulativnemu poslovnemu okolju za tuje vlagatelje.

Več o tem tukaj.