Novice

Kaj je Nemcem všeč v Sloveniji in kaj jih moti?

Gospodarsko okolje se je v zadnjem letu izboljšalo, a težave ostajajo enake - davčna bremena, visoki stroški dela in toga delovna zakonodaja, so o Sloveniji v anketi povedala nemška podjetja.

Kaj je Nemcem všeč v Sloveniji in kaj jih moti?

Nemška podjetja v Sloveniji najbolj cenijo kakovost in razpoložljivost lokalnih dobaviteljev, produktivnost zaposlenih in kvalificiranost slovenskega kadra, je povedala predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice Gertrud Rantzen.

Več investicij

Nemška podjetja nameravajo v Sloveniji v prihodnje več investirati in zaposlovati. Da se bo letos povečalo število njihovih zaposlenih, ocenjuje 32 odstotkov podjetij, kar na letni ravni pomeni zvišanje za deset odstotnih točk. Da bodo več vlagali, pa napoveduje 40 odstotkov podjetij, medtem ko je bil lani ta delež pri 24 odstotkih. Slovenija je napredovala pri privlačnosti za investicije, in sicer za tri mesta. Med državami srednje in vzhodne Evrope je tako zdaj na četrtem mestu.

Negativne stvari

Na negativni strani pa izstopajo stroški dela, fleksibilnost delovne zakonodaje in davčno breme, kjer je Slovenija na zadnjem mestu med 16 državami. Pri učinkovitosti javne uprave je na predzadnjem mestu, težava pa ostaja tudi plačilna disciplina.

Več o tem tukaj.