Novice

Furs avgusta pobral manj davkov kot lani

Obseg pobranih davkov in prispevkov je tudi avgusta zaostajal za lanskimi rezultati. Finančna uprava RS je pobrala 1,47 milijarde evrov javnih dajatev, kar je 25,6 milijona evrov oz. 1,7 odstotka manj kot pred letom dni.

Furs avgusta pobral manj davkov kot lani

Že marca, ko je bila sredi meseca razglašena epidemija, je bil padec pobranih javnih dajatev štiriodstoten, aprila je nato sledil padec za 25 odstotkov. Maja se je negativni trend še poglobil in pobranih je bilo skoraj dve petini manj javnih dajatev kot maja lani. V poletnih mesecih se je nato padanje nadaljevalo, čeprav z upočasnjeno dinamiko.

Davkov in socialnih prispevkov se je avgusta v državni proračun steklo 1,46 milijarde evrov, kar je 1,5 odstotka več kot avgusta lani. Pri tem je opazen dvoodstoten padec prihodkov od davkov na prihodek in dobiček, medtem ko je bilo prispevkov za socialno varnost vplačanih 6,1 odstotka več kot avgusta lani.

Domačih davkov na blago in storitve je država avgusta pobrala 494,4 milijona evrov, kar je dva odstotka manj kot v istem mesecu lani. Znotraj te postavke se je obseg vplačanih trošarin zmanjšal za kar deset odstotkov, medtem ko je bilo davka na dodano vrednost v državni proračun vplačanega 1,8 odstotka več kot v osmem mesecu lani.

Povečali so se tudi prilivi od davka od dohodkov pravnih oseb, ki so se spomladi v času skoraj popolne ustavitve javnega življenja in gospodarske dejavnosti občutno zmanjšali. Podjetja so ga avgusta plačala za skupaj 78,2 milijona evrov, to pa je 7,5 odstotka več kot pred letom dni.

Podatki Fursa tudi kažejo, da izplen od pobranih davkov in prispevkov v letošnjih prvih osmih mesecih skupaj kar občutno zaostaja za lanskim. Finančna uprava je do konca avgusta pobrala 10,37 milijarde evrov vseh javnih prihodkov, kar je 1,12 milijarde evrov oz. 9,8 odstotka manj kot v enakem obdobju leta 2019.

Skrita pot vaše kozmetike
13. marec, 2024