Novice

Faktoring – alternativa za kratkoročno financiranje

Faktoring je storitev, ki omogoča takojšnje poplačilo terjatev z odloženim rokom plačila. Zaradi številnih prednosti postaja vse bolj priljubljena alternativa na področju kratkoročnega financiranja.

Faktoring – alternativa za kratkoročno financiranje

Ne glede na velikost podjetja je za uspešno poslovanje nujno zagotavljanje stabilnega finančnega pretoka, ki pa zaradi zamud pri plačilih postaja vedno večji izziv. Podjetja si tako pomagajo z različnimi oblikami kratkoročnega financiranja, kot sta uporaba obratnih sredstev oziroma kratkoročnih posojil. Ena najprožnejših in najhitrejših alternativ klasičnim oblikam financiranja je faktoring, ki omogoča poplačilo terjatev z odloženim rokom plačila. 

V svetovnem merilu kar petodstotna rast obsega faktoringa na leto

Faktoring se običajno ne uporablja, če podjetje potrebuje enkraten odkup terjatev, temveč je širše zasnovana storitev, ki naročniku prinaša dolgoročne koristi. Faktor naročniku v sklopu storitve zagotovi financiranje poslovanja na osnovi odstopa terjatev do kupcev ter mu omogoči takojšnjo pridobitev denarnih sredstev, ki jih lahko brez čakanja uporabi pri tekočem poslovanju. Na ta način faktoring podjetju pomaga tudi pri izboljševanju lastne bonitete in zagotavljanju večje finančne varnosti.

Pet ključnih prednosti faktoringa

Učinkovitejše upravljanje terjatev

Faktoring pripomore k lažjemu finančnemu načrtovanju in spremljanju kupcev, poleg tega pa zaradi hitre pridobitve sredstev omogoča nemoteno financiranje in stabilno rast poslovanja.

Hitro unovčevanje terjatev

Postopek faktoringa običajno traja od enega dneva do treh dni, tako da so sredstva na poslovni račun nakazana v najkrajšem mogočem času. Dolžina postopka je odvisna predvsem od števila odprtih terjatev.

Nizki stroški

Stroški faktoringa so sestavljeni iz provizije in stroškov financiranja, računajo pa se na podlagi bonitete, vrednosti posla, plačilnega roka in drugih pogojev. Cene se gibljejo nekje med 0,9 odstotka in 2,0 odstotka.

Izboljšanje likvidnosti

Faktoring omogoča bolj preprosto finančno načrtovanje in podjetjem zagotavlja tekočo likvidnost. Pripomore tudi k izboljšanju bonitete podjetja, zaradi česar doprinese tudi k njihovi večji posojilni sposobnosti.

Zmanjševanje tečajnih tveganj pri mednarodnem faktoringu

Mednarodni faktoring se od domačega razlikuje le v tem, da je v postopek vključen dodaten faktor v tujini. Celoten postopek omogoča hitro in zanesljivo poplačilo v valuti naročnika in ga posledično obvaruje tudi pred tečajnimi tveganji.

Kako poteka faktoring?

Po opravljenem poslu svoji stranki izdate račun, ki ga pošljete tudi podjetju Achilles. V najkrajšem času prejmete pripravljeno odkupno dokumentacijo, ki jo podpišejo vsi udeleženi v postopku. Od faktorja dobite odkupljen račun poplačan. Končnemu znesku je odšteta provizija in v dogovorjenem znesku tudi zadržana sredstva, ki jih dobite nakazana takoj, ko vaša stranka poravna račun. Za faktoring se sicer največkrat odločajo mala in srednje velika podjetja, vendar omejitev glede na velikost posla ni.