Novice

Energetske izkaznice otežujejo okrevanje nepremičninskega trga

Spodbudno okrevanje nepremičninskega trga v lanskem letu je nekoliko zaustavila uvedba energetskih izkaznic, a kljub temu so napovedi za letos optimistične. Kaj napovedujejo nepremičninarji?

Energetske izkaznice otežujejo okrevanje nepremičninskega trga

Promet na trgu stanovanjskih nepremičnin se je lani, potem ko je leto pred tem upadel na raven kriznega leta 2009, znova povečal, cene pa so se še znižale. Samo v prvem četrtletju so se v primerjavi z enakim obdobjem predlani znižale za 6,6 odstotka, v drugem četrtletju za 9,8 odstotka, v tretjem četrtletju pa za 5,4 odstotka. V primerjavi z letom 2010 so bile nižje za okoli petino. Približno dve tretjini vseh transakcij je pomenilo prodajo rabljenih stanovanj.

Prodajalci nepremičnine morajo namreč od prvega januarja v oglas zapisati tudi podatke o njeni energetski učinkovitosti, za kar morajo pridobiti energetsko izkaznico. "Ker vas v nasprotnem primeru oglobijo z 250 evri kazni, so prodajalci oglasne ponudbe umaknili in s tem bistveno zmanjšali ponudbo nepremičnin na trgu. Temu primeren je tudi upad prometa.

Tudi če se posamezni prodajalci odločijo za izdelavo energetske izkaznice, lahko pridobitev v večstanovanjskem bloku traja do tri mesece. To lahko pomeni, da bo v prvem četrtletju število transakcij zanemarljivo.

Več o tem tukaj.

 

Skrita pot vaše kozmetike
13. marec, 2024