Novice

Davkoplačevalsko darilo: volk z Wall Streeta bo zaslužil s Polzelo

Ameriška investicijska banka Bank of America Merrill Lynch International (BAMLI že od leta 2014 v Sloveniji ustvarja visoke dobičke s kupovanjem in prodajo terjatev do zadolženih podjetij. Zdaj ji je država omogočila nov zaslužek. Terjatve do Polzele, ki so jih Američani pred letom dni od DUTB dobili praktično zastonj, je odkupil SDH.

Davkoplačevalsko darilo: volk z Wall Streeta bo zaslužil s Polzelo

Za reševanje Polzele pred stečajem bo šlo neprimerno več davkoplačevalskega denarja, kot je ob nasprotovanju javnosti konec maja javno napovedovala vlada Mira Cerarja.

Takrat je vlada Polzeli odobrila državno pomoč v obliki 800 tisoč evrov dolgoročnega posojila in podaljšanje poroštva za pol milijona evrov bančnega posojila. Toda končni račun za reševanje Polzele bo nekajkrat višji. Tovarna nogavic, ki zaposluje 250 ljudi, bo:

dobila še denarno injekcijo v višini od 1,2 do 1,5 milijona evrov,
prav tako ji ne bo treba odplačati več kot 3,2 milijona evrov dolga.
Dolgove Polzele je od njenih upnikov odkupila država oziroma v njenem imenu Slovenski državni holding (SDH, ki bo terjatve že v kratkem pretvoril v kapital Polzele in ji s tem podaljšal življenje. O povečanju kapitala, skupaj vrednem pet milijonov evrov, bodo delničarji odločali v začetku avgusta.

Trenutno sta največja lastnika Polzele DUTB in država. Po dokapitalizaciji pa bo v lastništvo namesto DUTB vstopil SDH.

Več lahko preberete tukaj.