Novice

BDP lani po prvi oceni upadel za 5,5 odstotka

Obseg BDP se je v Sloveniji lani po prvi oceni državnega statističnega urada zmanjšal za 5,5 odstotka.

BDP lani po prvi oceni upadel za 5,5 odstotka

Obseg bruto domačega proizvoda (BDP) Slovenije se je lani po prvi oceni državnega statističnega urada zmanjšal za 5,5 odstotka. Občutno se je zmanjšala domača potrošnja, k upadu gospodarske aktivnosti je pripomoglo tudi zmanjšanje zunanjega povpraševanja. V zadnjih treh mesecih leta je bil medletni upad BDP 4,5-odstoten.

Po prvi oceni je BDP v tekočih cenah v lanskem letu znašal 46,3 milijarde evrov, kar je nominalno 4,3 odstotka manj kot leta 2019. Realno se je slovenski BDP zmanjšal za 5,5 odstotka, so sporočili iz statističnega urada. Po sezonsko prilagojenih podatkih, ki se uporabljajo za primerjavo gibanja obsega BDP v EU, je bil padec 6,1-odstoten. Domača potrošnja se je lani zmanjšala za 6,5 odstotka, k čemur je v večini pripomoglo zmanjšanje potrošnje gospodinjstev za 9,8 odstotka, poroča STA.

Odstotek manj zaposlenih kot v predlanskem letu

Zmanjšalo se je tudi zunanje povpraševanje, in sicer se je izvoz zmanjšal za 8,7 odstotka, uvoz pa za 10,2 odstotka. Izrazito sta upadla izvoz in uvoz storitev, za okoli 20 odstotkov, medtem ko je bil upad obsega menjave blaga blažji. Izvoz blaga je upadel za 5,6 odstotka, uvoz pa za 8,9 odstotka.

Zunanjetrgovinski presežek je bil konec lanskega leta visok. Znašal je 4,6 milijarde evrov in se je v primerjavi z letom 2019 še povečal. Skupaj je bilo v letu 2020 v Sloveniji zaposlenih 1.036.600 oseb, kar je odstotek manj kot leto prej. Največ oseb je izgubilo delo v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih, v predelovalnih dejavnostih in v gostinstvu.

Več si lahko preberete tukaj.