Novice

Bayer ne načrtuje obnovitve proizvodnje v Sloveniji

Nemški kemični in farmacevtski koncern Bayer je lani ustvaril 3,4 milijarde evrov čistega dobička, kar je 7,4 odstotka več kot leto prej. Prihodki od prodaje so se zvišali za 5,2 odstotka na rekordnih 42,2 milijarde evrov. Letos pričakujejo še boljše rezultate, načrtov o obnovitvi proizvodnje v Sloveniji pa nimajo.

Bayer ne načrtuje obnovitve proizvodnje v Sloveniji

Dobiček iz poslovanja (EBIT na ravni skupine je lani znašal 5,5 milijarde evrov, kar je 11,6 odstotka več kot leto prej, dobiček pred obrestmi, davki, depreciacijo in amortizacijo (EBITDA pa se je povzpel za 7,8 odstotka na 8,4 milijarde evrov.

"K temu je še posebej pripomogla rast v diviziji življenjskih znanosti, dobro pa so se prijeli tudi nedavno predstavljeni izdelki," je na novinarski konferenci povedal prvi mož Bayerja Marijn Dekkers in dodal, da so dobre volje tudi zaradi sredine zmage nogometnega kluba Bayer Leverkusen proti Atleticu Madrid na prvi tekmi osmine finala elitne nogometne lige prvakov.

Delničarjem se obetajo višje dividende

Bayer je leta 2013 praznoval 150. obletnico, lani pa so postavili dobre temelje tudi za prihodnjih 150 let, je dejal Dekkers. Delnice Bayerja so lani denimo pridobile 13 odstotkov, v zadnjih treh letih pa kar 147 odstotkov, je pojasnil in napovedal, da se delničarjem za lani obetajo 7,1 odstotka višje dividende v višini 2,25 evra na delnico.

Podružnica v Sloveniji zaposluje 100 ljudi

Član upravnega odbora, med drugim pristojen za Evropo in združitve ter prevzeme, Werner Baumann je povedal, da nimajo načrtov o obnovitvi proizvodnje v Sloveniji, ki so jo v preteklosti že imeli. Kot je pojasnil, je pri njih proizvodnja zdaj skoncentrirana na nekaj lokacijah po svetu.

Bayerjevo podružnico v Sloveniji kot generalni direktor vodi Anti Sainast. Trenutno zaposlujejo 100 ljudi, Slovenija pa je hkrati distribucijski center za celotno regijo Alpe-Jadran. Na slovenskem trgu so prisotni tako na področju zdravil, prehranskih dopolnil, medicinskih pripomočkov kot tudi izdelkov za varstvo rastlin ter visokotehnoloških materialov.