Novice

9 nasvetov: S pozitivno organizacijsko kulturo izboljšajte delovno vnemo

Raziskave kažejo, da je prav organizacijska kultura v podjetju tista, ki lahko posamezno podjetje dvigne nad konkurenco. Delovno okolje naj bo pozitivno, prijetno, z njim pa tudi vzdušje. Ko bodo zaposleni z veseljem prihajali na delo in imeli na voljo ustrezno tehnologijo, bodo tudi delali veliko bolj učinkovito.

9 nasvetov: S pozitivno organizacijsko kulturo izboljšajte delovno vnemo

Kako lahko vi izboljšate delovno kulturo v svojem podjetju? To vprašanje naslovite na svoje zaposlene. Vključite jih in skupaj oblikujte novo delovno okolje. Tako bodo spremembe sprejete brez odpora in z nasmehi na obrazih vaših zaposlenih.

1. Vodstvo

Dobro vodstvo je tisto, ki najbolj vpliva na odličnost podjetja. Tako predstavlja najpomembnejši del delovne kulture. Ne gre zgolj za postavljanje vizije in strategije, pač pa predvsem za izvajanje iniciativ, ki ustvarjajo visoko storilno delovno kulturo. Pomembno je ustvariti okolje, v katerem si vsi prizadevajo za individualen in kolektiven uspeh.

2. Vedno najboljši

Čeprav se na prvi pogled to zdi čudno, so ohlapnejši cilji izjemnega pomena. Tudi če posamezni zaposleni ne doseže vsega, je še vedno dosegel veliko. Prav to namreč počno najbolj inovativna in uspešna podjetja po svetu.

3. Dajte svoji ekipi orodje za uspeh

Zaposleni si v prvi vrsti želijo imeti najprimernejše orodje, s katerim bodo tudi svoje delo lahko opravili kar najbolje. Izkoristite tehnologijo in jim tako olajšajte delo, da bodo lahko še bolj učinkoviti. Vedno razmišljajte o dodatnih izboljšavah.

4. Pokažite jim uspeh

Zaposlenim jasno pokažite, kaj od njih pričakujete in kaj v tem okviru pomeni uspeh. Pomagajte si s ključnimi kazalniki uspešnosti. Če želite, da si bodo zaposleni prizadevali za napredek, morate svoja pričakovanja jasno izraziti.

5. Prepoznajte nadpovprečnost

Nagradite obnašanje oziroma dosežke, za katere želite, da bi jih bilo v vašem podjetju več. Ni nujno, da je nagrajevanje vedno finančno. Velikokrat zaposleni zelo cenijo že pohvalo ali dobro besedo, ki jo izreče ali nadrejeni ali celo sodelavec. Še večji pomen ima javna pohvala zaposlenega. S tem boste tudi drugim pokazali, kaj pomeni uspeh in kaj prinaša. Ljudje smo družabna bitja, ki rada delijo tudi veselje ob uspehu.

6. Vzpostavite okolje, v katerem bodo zaposleni tudi osebnostno rasli

Izobražujte svoj kader. Občasni tečaji podjetju prinesejo več dobička, kot znaša začetna investicija za udeležbo na izobraževanju. Vzpostavite sistem mentorstva. Obrestovalo se bo. Ne samo posameznikom, pač pa tudi podjetju.

7. Skupaj v dobrem in slabem

Ko govorimo o organizacijski kulturi, je pomembno vedeti, da je celota vedno večja kot seštevek delov celote. Priznajte ter cenite pomen in vlogo, ki jo imajo v podjetju vaši zaposleni. Vodstvo vse prepogosto meni, da je najpomembnejši del podjetja, a ni tako. Najpomembnejši je dober tim. Brez njega bi bili sami.
Vsi v podjetju se morajo zavedati povezanosti in soodvisnosti. Vzbudite v zaposlenih strast do dela, strast do skupnega cilja, do katerega je potrebna skupna pot. Takrat bo vaša ekipa neustavljiva.

8. Zaupanje

Pokažite zaposlenim, da jim zaupate. S tem boste okrepili samoiniciativnost, reševanje težav, s katerimi se spoprijema vaše podjetje ali zaposleni, pa bo hitrejše in boljše. Lahko se zgodi, da se bo visoka stopnja avtonomije zaposlenih v kakšnem konkretnem primeru izkazala za napačno vodeno politiko, a na splošno bo to zaupanje vodstva kadru pripeljalo do večje motivacije zaposlenih in posledično do učinkovitejše ekipe.

Ko se ljudje počutijo cenjene, se bodo podzavestno bolj gnali za zadovoljstvom strank – to mora biti cilj vsakega podjetnika.

9. Zgradite pozitivno organizacijsko kulturo in rezultati bodo na dlani

Ko boste vzpostavili pozitivno organizacijsko kulturo, lahko ta postane orodje, s katerim boste obdržali najboljše zaposlene na delovnih mestih, hkrati pa privabljali nove. Poleg tega bo vaša organizacijska kultura postala tudi tisti ključni uspeh, ki vas bo dvignil nad povprečje, nad vaše konkurente.

Vaš bizi.si

 

Preberite še:

7 korakov do uspešne prodaje

5 skrivnosti: Kako do zvestobe strank?

Spoznajte svoje potencialne stranke

6 nasvetov za ustanovtev podjetja

 

Skrita pot vaše kozmetike
13. marec, 2024